Siirry pääsisältöön

Yläaste

Kaksi ensimmäistä luokkaa yläasteella elin hyvin tavallista teinin elämää. Olin todella ihastunut yhteen ylemmän luokan poikaan tuon kahden vuoden ajan. En uskaltanut edes moikata hänelle, vaikka olimme vaihtaneet joitain viestejäkin. Perhoset lentelivät vatsassani, kun näin vain vilauksenkin hänestä. Taisin rakkauskirjeenkin hänelle kirjoittaa ja huippuihana köksän maikkani lupasi välittää kirjeeni pojalle. Tämä jäi kuitenkin kaukoihastuksen tasolle, kuten lähes kaikki ikätovereideni ihastuksetkin. Tyylini vaihtui gootista pissikseen ja siitä lökäpöksyhoppariin. Otin monien muiden ikäisteni tapaan napalävistyksen ja hiukseni kärsivät aivan liian monesta värikäsittelystä. 

Aikansa kuumin somealusta oli IRC-galleria, jonne otin kuvia itsestäni digikameralla peilin kautta, muutin useimmat mustavalkoisiksi ja väänsin kontrastit kaakkoon (oi niitä aikoja). Viestit vaihtuivat tekstareina tai MSN Messengerissä tietokoneen välityksellä. Biisejä imuroitiin laittomasti netistä päivätolkulla ja ladattiin CD-levyille kuunneltaviksi. Pidin tuohon aikaan myös useampia kotisivuja, lähinnä eläinaiheisia. Silloin ei vielä ollut saatavilla alustaa, jossa olisi voinut osia raahaamalla ja klikkailemalla muuttaa sivuista haluamansa näköiset, vaan opettelin omatoimisesti HTML- ja CSS-koodia, jotta sain sivuista haluamani näköiset. Eipä tulisi tänä päivänä mieleenikään nähdä moista vaivaa esim. tämän blogin aikaansaamiseksi.

Tietysti yläasteella oli myös draamaa. Kaverit olivat välillä "huoria" ja seuraavalla viikolla taas kuljettiin käsikynkässä hihitellen. Minä sain jonkin verran kiusaamista osakseni ylemmän luokan tytöiltä, kun tieto ihastuksestani levisi heidän korviinsa. Muistan, kuinka pelkäsin ja yritin vältellä heitä, vaikka kiusaaminen olikin vain sanallista. Tytöt osaavat olla mielestäni erityisen julmia toisilleen. Olen kuitenkin näin jälkikäteen helpottunut, ettei silloin ollut älypuhelimia ja kaikkia tämän päivän somealustoja mahdollistamassa vielä julmempaa nöyryytystä. Tänä päivänä en siedä kiusaamista pätkääkään, vaan puutun välittömästi, jos sellaista jossain näen. 

Yhdeksännellä luokalla aloin seurustella ja eristäytyä vanhoista kavereistani. Vietin aikaa lähinnä vain poikaystäväni ja hänen kavereidensa kanssa. Viihdyin paljon myös kotona, enkä ole koskaan käyttänyt alkoholia alaikäisenä. Tupakkaa maistoin kerran, mutta paljastin asian itse jo samana päivänä äidilleni, koska omatuntoani soimasi. Sen koommin en tupakkaan alaikäisenä koskenut, vaikkei äitini ollut asiasta moksiskaan. Luulen, että halusin olla omalla tavallani kapinallinen pysymällä erossa alkoholista. Kaikki ympärilläni olevat kuitenkin joivat enemmän ja vähemmän säännöllisesti, mutta minulla ei ollut pienintäkään mielenkiintoa kokeilla. 

Suurin kapinani kohdistui kouluun ja etenkin meidän luokanvalvojaan, jota en voinut sietää. Olin päässyt mukaan "pahojen poikien jengiin" ja kernaasti olin mukana hyppimässä luokan ikkunasta ulos sekä haistattelemassa opettajille. Nukuin tunneilla, opiskelu ei kiinnostanut ja jopa yrittämällä yritin alisuoriutua tunteakseni paremmin oloni osaksi jengiä. Kykyihini nähden heikoltahan se 9. luokan todistus näytti, mutta taisi kuitenkin olla keskiarvo yli tyydyttävän. Valitsin jatko-opiskelupaikkani aivan väärin perustein ja jätin sen nopeasti kesken. Myöhemmin olen suorittanut lukion ja korkeakoulututkinnon.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Äidiksi x 2

Olin aina ollut vahvasti sitä mieltä, etten koskaan halua lapsia. Kantani muuttui äkisti, kun tapasin läheiseni vastasyntyneen vauvan ja minulle tuli todella voimakas tarve saada oma lapsi. Silloinen kumppanini oli myös innokas ajatukselle, joten aloimme yrittää. Esikoisemme syntyi noin vuoden kuluttua siitä, kun olimme tehneet päätöksen perheenlisäyksestä. En pitänyt raskausajasta yhtään, enkä takuulla hehkunut mitään raskausonnea. Etenkin alussa koin lamaannuttavaa väsymystä ja jalat alta vievää iskiaskipua. Välillä työpäivän jälkeen konttasin itkien makuuhuoneeseen, kun olin niin väsynyt. Loppua kohti lisääntyivät liitoskivut, jotka olivat kuin yhtäkkisiä puukoniskuja alapäässä ja lantiossa. Tuntui, että olisin vankina omassa kehossani. Jälkeenpäin ajateltuna pääsin kuitenkin vähällä raskausvaivojeni osalta, sillä pahoinvointia ei ollut juuri lainkaan ja kykenin koko raskausajan toimimaan lähes normaalisti.  Odotin synnytystä erittäin malttamattomana. Olin haaveillut lääkkeettömästä

Syömishäiriö

"Sä olet lihonut", tokaisi mummi varhaisteini-ikäiselle lapsenlapselleen. En ollut lihonut, vaan kroppani oli alkanut hiljalleen muuttaa muotoaan lapsen vartalosta naisellisempaan suuntaan. Lantioni leveni ja rintani kasvoivat jo varhain, ja olin muutoksista enemmänkin innostuneen ylpeä kuin vaivaantunut. Mummi ei varmasti tarkoittanut kommenttiaan loukkaavaksi, sillä hän oli kaiken kaikkiaan loistava mummi minulle kuten toinenkin mummini. Tuo lause on silti jostain syystä jäänyt mieleeni näihin päiviin asti. En tiedä, onko sillä ollut osaltaan vaikutusta siihen, miten sairaalla tavalla olen alkanut myöhemmin kehooni suhtautua. Oireiluni alkoi kuitenkin vasta useita vuosia myöhemmin, joten en usko. Äitini on rakastanut (ja rakastaa edelleen) ruoalla. Hänelle ruoka ja siitä nauttiminen on hyvin tärkeää. Lapsuudenkodistamme löytyi aina useita leikkeleitä, lisukesalaatteja, limuja, mehuja, pullaa ja jäätelöä. En ole koskaan oppinut juomaan vettä kuin satunnaisesti, koska olen ni

Yksin

Erottuani lasteni isästä muutin ensimmäistä kertaa omaan kotiin ainoana aikuisena. En ollut koskaan aiemmin ollut myöskään taloudellisesti yksin vastuussa itsestäni, vaan olin aina tarvittaessa saanut tukea kumppaniltani. Etukäteen olin lähes varma, etten saa peloiltani (pimeä, yliluonnolliset asiat, murtautujat...) edes nukuttua, mutta tunsinkin oloni yllättävän rauhalliseksi uudessa kodissani. Oli huikean vapauttava tunne, kun sai toimia arjessa juuri haluamallaan tavalla ja valitusta tuli korkeintaan lapsilta. Illalla lasten nukkumaanmenon jälkeen oli aikaa vain itselle, eikä tarvinnut miellyttää ketään tai valmistautua seuraavaan riitaan. Lenkkeilin päivittäin ja pidin uudesta asuinalueestamme paljon. Siellä oli todella rauhallista, eikä lenkilläkään tullut välttämättä ketään vastaan. Tämä sopi minulle paremmin kuin hyvin ja nautin täysin siemauksin omasta ajastani lenkkipoluilla. Vaikka pidänkin pihatöistä, niin kiireisen arjen keskellä tuntui luksukselta, kun ei tarvinnut pitkän